divendres, 20 d’abril del 2018

L'ECONOMIA DEL BÉ COMÚ


No sé si heu sentit parlar de l'economia del ben comú i les empreses que treballen amb aquesta filosofia. Alguns dels punts pels quals es regeix són:


1.    L'economia del ben comú es basa en els mateixos valors que fan florir les nostres relacions: confiança, cooperació, estima, democràcia, solidaritat. Segons recents recerques científiques aconseguir bones relacions és la font més gran de motivació i felicitat dels éssers humans.
2.    El marc legal econòmic experimenta un gir radical, canviant les regles del joc d'afany de lucre i competència per cooperació i contribució al ben comú: Empreses que practiquen la cooperació seran recompensats. En canvi, el comportament competitiu comporta desavantatges.
3.    L'èxit econòmic no és mesurat per indicadors monetaris com el benefici financer o el PIB, sinó amb el balanç del ben comú. Com més social, ecològica, democràtica i solidària siga l'activitat, millors seran els resultats del balanç del ben comú aconseguits.
4.    Les empreses amb bons balanços del ben comú gaudiran d'avantatges legals: taxes d'impostos reduïdes, aranzels avantatjosos, crèdits barats, privilegis en compra pública i a l'hora de repartiment de programes de recerca, etc. L'entrada en el mercat es veurà, per tant, més afavorida per a actors ètics i els seus productes i serveis, que els dels no ètics, indecents i no ecològics.
5.    A la naturalesa se li concedeix un valor propi per la qual cosa no pot transformar-se en propietat privada. Qui necessite un tros de terra per a viure, agricultura o comerç, se li cedeix una superfície limitada de forma gratuïta o pagant una taxa d'utilització. L'ús de la terra està condicionat a criteris ecològics i a l'ús concret.
6.    L'horari de treball retribuït es veurà reduït escalonadament cap a la marca, desitjada per majoria de 30 a 33 hores setmanals. D'aquesta manera queda temps lliure per a altres tres camps de treball de gran importància: treball de relacions i cures (xiquets, malalts, ancians), treball de creixement personal (desenvolupament de la personalitat, art, jardí, oci), treball en la política i activitats públiques. Com a conseqüència d'aquest repartiment més equilibrat entre les diferents activitats, l'estil de vida es farà més suficient, menys consumidor, i més sostenible.




Us passe uns vídeos molt interessants on s'explica bastant bé en què consisteix, aquesta filosofia empresarial explicat per el creador de la mateixa, Christian Felber.








divendres, 13 d’abril del 2018

LA CULTURA EMPRESARIAL



De la mateixa manera que les societats es caracteritzen pel fet de posseir una cultura pròpia que influeix poderosament en el comportament dels seus membres, també les empreses tenen una cultura.

      La cultura empresarial està formada per un conjunt de valors compartits, i ha de ser assumida per tots els seus integrants.


 Està composta pel conjunt de valors, creences i principis fonamentals compartits pels seus membres. 


    La cultura influeix en el dia a dia de l’empresa i en la seua organització, en aspectes tan quotidians com ara la comunicació entre els treballadors i entre aquests i els directius, el grau d’autonomia en el treball, la contractació de nous treballadors o el tracte amb els clients.


        ELEMENTS DE LA CULTURA EMPRESARIAL

       Dins de la cultura empresarial podem distingir tres elements principals:

  •       Missió. Propòsit últim que mou l’empresa, la seua raó de ser. Es pot entendre com una filosofia empresarial. Per exemple, la missió d’una empresa com ara la “Mercedes Benz” pot consistir a fabricar vehicles de màxima qualitat que satisfacen les necessitats dels clients més exigents.
  •      Valors. Qualitats que són presents en l’empresa i que influeixen en el comportament de tots els membres. Per exemple, l’ètica. De fet, cada cop és més comú que s’incorporen valors ètics en el món dels negocis.
  •      Polítiques. Línies d’acció mitjançant les quals l’empresa defineix la seua identitat. Per exemple, la política d’igualtat d’oportunitats per als empleats que practiquen moltes empreses forma part de la seua cultura. Els treballadors saben que la promoció serà el fruit de la seua feina, i no hi haurà favors personals.

     LA IMATGE CORPORATIVA


La imatge és un concepte relacionat d’una manera molt estreta amb la cultura empresarial, i contribueix al fet que el públic perceba l’empresa d’una manera determinada. 

      La imatge de l’empresa es crea i es transmet de dues maneres:
  • De manera espontània, simplement mitjançant l’actuació de l’empresa que és observada pels empleats, clients, proveïdors... i es difon per tota la comunitat.
  • De manera intencionada, mitjançant una campanya organitzada i planificada; per exemple, a través d’anuncis publicitaris i altres campanyes de màrqueting.
 L’important és que la difusió siga tan àmplia com siga possible, ja que no serveix de res que una empresa tinga una imatge impecable si ningú no la coneix.
 Avui dia la imatge és fonamental per a moltes empreses; això ho podem comprovar en les campanyes publicitàries de grans companyies, en les quals s’inverteixen grans sumes de diners amb la finalitat de crear una determinada imatge i mantenir-la en la ment dels consumidors.


ACTIVITATS:

  1. Què és la política empresarial? Il·lustra-ho mitjançant un exemple.
  2. Com contribueixen les marques a crear la imatge corporativa d’una empresa?
  3. De quines maneres es pot transmetre la imatge d’una empresa?
  4. Defineix el concepte de cultura empresarial.
  5. Elabora un esquema amb els elements de la cultura empresarial i una breu explicació d’aquests.




dijous, 12 d’abril del 2018

L'ESTUDI DEL MERCAT

Quan parlem d'estudis de mercat estem parlant d'una recerca en tota regla, en alguns casos amb veritables connotacions que els fa tenir certa similitud amb el periodisme de recerca.Amb l'estudi de mercat es tracta d'esbrinar quin és la resposta del mercat davant un ben o servei.

Realment necessite un estudi de mercat?

Ja siga per conéixer la grandària del teu mercat, si el teu ben o servei s'adapta a les necessitats reals del client, els punts de millora d'un producte abans de llançar-ho o qualsevol altra decisió estratègica, la recerca t'ajudarà a minimitzar els riscos.



Investiga amb fonament



Si parlem d'estudi de mercat, significa que ens referim a seguir una metodologia que permeta obtenir resultats vàlids per prendre decisions. No serveix amb demanar opinió a un grup d'amics i coneguts. Tampoc n'hi ha prou amb mirar en Google per fer una petita aproximació al que fa la competència. Parlem que realitzes la teua pròpia recerca seguint una metodologia la més propera possible a la qual utilitzen els professionals. 

"Es tracta de prendre decisions minimitzant una mica el risc. I en aquest sentit, el disseny i el treball de camp són claus perquè els resultats siguen de qualitat".



Les fases que haurem de seguir per analitzar els clients potencials de la nostra empresa en una zona determinada són:

  • Identificar els possibles segments de població
  • Qui són i seran els clients potencials? Descriu les característiques o variables de segmentació dels clients als quals va dirigit el negoci (sexe, edat, estat civil, grandària de la família, socials, formatives, culturals, laborals i econòmiques, hàbitat urbà, climatològic, ocupació, aficions...).
  • Elements en els quals els clients basen les seues decisions de compra (preu, qualitat, distribució, servei, etc.).
  • Les zones geogràfiques més interessants per vendre els futurs productes.
  • Grandària de la demanda (quota de mercat) i creixement demogràfic.
  • Què es podrà aconseguir en els pròxims cinc anys.
  • Comportament o hàbits de compra del consumidor (què, qui, per què, com, quan compra?)
  • Grau de satisfacció que els clients estan obtenint actualment. Cal tenir en compte que les expectatives dels clients són cada dia més àmplies, ja que van molt més enllà del simple producte, exigint un conjunt de serveis addicionals.
  • Dissenyeu l'enquesta (Font primària); fem fotocòpies, la passeu al nombre més gros de persones possible i analitzem els resultats.



Què s'ha de conéixer de la competència?



  • Característiques dels béns o serveis que ofereix la competència, els seus preus, la seua qualitat, l'eficàcia de la seua distribució, la seua quota de mercat, les seues polítiques comercials i tota informació que pugues obtenir.
  • Dins de l'anàlisi de la competència actualment és necessari tenir en compte la globalització de l'economia, l'avanç de les telecomunicacions, el comerç electrònic, etc.
  • Fer un llistat complet dels possibles competidors (empreses o institucions) que hi ha en l'entorn que ens hem marcat (ubicació, instal·lacions, estat econòmic, relació que tenen amb els seus clients, preus, política de descomptes, etc.).
Hauran d'estar catalogats si es tracta de competència directa (ofereix el mateix tipus de servei i dirigit al mateix segment que nosaltres); indirecta (els serveis són semblats i dirigits a un públic similar); Complementària (van dirigits al mateix públic, però ofereixen serveis compatibles)
  • Avantatges i inconvenients que tenen els nostres productes enfront dels de la competència.




El Business model Canvas o Canvas de model de negoci


Si tens una idea i vols dissenyar el teu model de negoci d'una manera més pràctica i treballar i innovar en ell fes-ho amb aquesta eina, et va encantar!! És una de les eines més emprades en la metodologia "Lean Startup". Abans de redactar qualsevol memòria de projecte o pla d'empresa explicant tots els apartats que componen el model de negoci, és crític esbossar i realitzar una anàlisi i la millor eina per realitzar aquest treball previ , és el model Canvas del teu negoci o “Business model Canvas”.


QUÈ ÉS EL "CANVAS DE MODEL DE NEGOCI" I COM ET POT AJUDAR LA METODOLOGIA CANVAS?


El Canvas de model de negoci és una eina nova, que fa uns anys (2010) va veure la llum gràcies al lliuro "Generació de models de negoci" (Business Model Generation) escrit per Alex Osterwalder i Yves Pigneur.


BENEFICIS D'UTILITZAR EL CANVAS DE MODEL DE NEGOCI


·       El mètode Canvas és una eina (llenç) molt pràctica, ja que et permet modificar tot el que vulguis sobre la mateixa a mesura que vas avançant en la seua anàlisi i testant les hipòtesis més arriscades que posen en joc la viabilitat del teu negoci.
·       El canvas model és molt senzill, un llenç molt intuïtiu i divertit. Imprimeix-ho en grandària XL i treballa amb “post-its”  i retoladors de colors.
·       Et permet treballar en equip: Penja el llenç en la paret i fes que el model de canvas estiga visible per a tots. Retira les taules i treballa en grup d'una manera molt interactiva i dinàmica.
·      
 Visual: Et permet veure de manera global tots els aspectes importants que configuren el teu canvas de model de negocis. Et recomano que deixis exposat el llenç una vegada acabat l'anàlisi, perquè tots els membres tinguen clara la visió global de l'empresa d'un simple cop d'ull.





COM S'EMPLENA I PER A QUÈ SERVEIX EL MODEL CANVAS?




Es divideix en nou mòduls, la part dreta és la que fa referència als aspectes externs a l'empresa, al mercat, a l'entorn. La part dreta del model de negoci canvas es compon dels següents blocs: segment de mercat, proposta de valor, canals, relació amb clients i fonts d'ingressos; En la part esquerra del llenç de negocis, es reflecteixen els aspectes interns de l'empresa com a associacions clau, activitats i recursos clau, i estructura de costos.



 Vídeo del Modelo Canvas


L'ECONOMIA DEL BÉ COMÚ

No sé si heu sentit parlar de l'economia del ben comú i les empreses que treballen amb aquesta filosofia. Alguns dels punts pels quals...