divendres, 20 d’abril del 2018

L'ECONOMIA DEL BÉ COMÚ


No sé si heu sentit parlar de l'economia del ben comú i les empreses que treballen amb aquesta filosofia. Alguns dels punts pels quals es regeix són:


1.    L'economia del ben comú es basa en els mateixos valors que fan florir les nostres relacions: confiança, cooperació, estima, democràcia, solidaritat. Segons recents recerques científiques aconseguir bones relacions és la font més gran de motivació i felicitat dels éssers humans.
2.    El marc legal econòmic experimenta un gir radical, canviant les regles del joc d'afany de lucre i competència per cooperació i contribució al ben comú: Empreses que practiquen la cooperació seran recompensats. En canvi, el comportament competitiu comporta desavantatges.
3.    L'èxit econòmic no és mesurat per indicadors monetaris com el benefici financer o el PIB, sinó amb el balanç del ben comú. Com més social, ecològica, democràtica i solidària siga l'activitat, millors seran els resultats del balanç del ben comú aconseguits.
4.    Les empreses amb bons balanços del ben comú gaudiran d'avantatges legals: taxes d'impostos reduïdes, aranzels avantatjosos, crèdits barats, privilegis en compra pública i a l'hora de repartiment de programes de recerca, etc. L'entrada en el mercat es veurà, per tant, més afavorida per a actors ètics i els seus productes i serveis, que els dels no ètics, indecents i no ecològics.
5.    A la naturalesa se li concedeix un valor propi per la qual cosa no pot transformar-se en propietat privada. Qui necessite un tros de terra per a viure, agricultura o comerç, se li cedeix una superfície limitada de forma gratuïta o pagant una taxa d'utilització. L'ús de la terra està condicionat a criteris ecològics i a l'ús concret.
6.    L'horari de treball retribuït es veurà reduït escalonadament cap a la marca, desitjada per majoria de 30 a 33 hores setmanals. D'aquesta manera queda temps lliure per a altres tres camps de treball de gran importància: treball de relacions i cures (xiquets, malalts, ancians), treball de creixement personal (desenvolupament de la personalitat, art, jardí, oci), treball en la política i activitats públiques. Com a conseqüència d'aquest repartiment més equilibrat entre les diferents activitats, l'estil de vida es farà més suficient, menys consumidor, i més sostenible.




Us passe uns vídeos molt interessants on s'explica bastant bé en què consisteix, aquesta filosofia empresarial explicat per el creador de la mateixa, Christian Felber.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'ECONOMIA DEL BÉ COMÚ

No sé si heu sentit parlar de l'economia del ben comú i les empreses que treballen amb aquesta filosofia. Alguns dels punts pels quals...