dimecres, 28 de març del 2018

L'ENTORN DE L'EMPRESA


Què hi ha al voltant de l'empresa?  


L'empresa no és un ens aïllat, sinó que interacciona amb tot el que l'envolta. Això és el que es coneix com a entorn empresarial.





Tradicionalment, l'entorn de l'empresa es divideix en dos grans grups: específic i general.

  • Entorn específic. Afecta de manera especial la nostra empresa, i és més pròxim.
  • Entorn general. Afecta totes les empreses, i no ho fa d'una manera tan directe.


Com influeix l'empresa en el seu entorn?





Responsabilitat social corporativa


Compromís de les empreses que fa que es preocupen no tan sols pels seus interessos econòmics, sinó també per la repercussió de les seues activitats en el conjunt de la societat.


TASCA DE LA UD PER AL PLA D’EMPRESA

1. Característiques de l'entorn Econòmic, Sociocultural, Polític-legal, Mediambiental i Tecnològic en el qual es desembolica l'empresa. Oportunitats i Amenaces que es detecten..

2. Característiques del sector d'activitat:
2.1. Classificació dins dels Sectors d'activitat econòmica (Codi i descripció)
2.2. Classificació i descripció dins del CNAE-2009
2.3. Evolució del sector.
2.4. Principals empreses
2.5. Tendències que s'apunten i principals innovacions realitzades en el moment actual.

3. Anàlisi DAFO. Usar aquesta plantilla  

4. Responsabilitat Social Corporativa (RSC).
4.1. Principals costos socials de les empreses del sector d'activitat i mesures adoptades per les empreses responsables.
4.2. Principals costos socials en els quals podria incórrer la nostra idea de negoci i forma d'abordar-los.
4.3. Beneficis socials que aporten les empreses del sector i que podria aportar la vostra empresa.

5. Notes finals contenint referències bibliogràfiques o webgràfiques.

LES MAPES MENTALS


Els mapes mentals són una tècnica per a organitzar i representar la informació de manera fàcil i creativa destinada a ser assimilada i recordada pel cervell. El mètode serveix perquè les idees generen altres i permet veure com es connecten i s'expandeixen entre si.

S'han d'usar en el sistema educatiu perquè estimulen la creativitat de les persones i és una eina molt efectiva i dinàmica en el procés d'aprenentatge i d'adquisició d'informació.


El potencial creatiu que desenvolupen sol ser molt útil per a una tempesta d'idees, es comença amb el problema bàsic en el centre i es desenvolupen les idees a partir d'ell.


Com crear un mapa mental

Sorprenentment, confeccionar un mapa mental resulta molt més fàcil del que pensem, i en pocs segons podem crear el nostre seguint aquests senzills passos:

Redactar una idea central en un paper en blanc (millor si ho col·loquem en apaïsada). Col·locar aquesta idea en el centre té una justificació: permet que el nostre cervell afija conceptes als costats. Resulta molt més efectiu si la idea l'acompanyem d'un dibuix, molt més fàcil de recordar que un text.

Començar a anotar idees soltes al voltant d'aquesta idea central; aquesta és la fase crítica dels mapes mentals, ja que amb aquest "brainstorming" donem regna solta a la nostra creativitat. Si es tracta d'estudiar, anotarem els fets rellevants de la matèria de forma desordenada i en l'ordre que considerem.

Unir tots els elements amb fletxes, una fase en la qual ja per fi, posarem una mica d'ordre a tot el representat. L'ús del paper ací resulta ja una mica enutjós, però per fortuna, existeixen multitud d'apps i plataformes que permeten fer, desfer, crear i esborrar conceptes fins a donar amb un mapa definitiu.


apps per a crear mapes conceptuals


Activitat: proposta d'innovació per al producte que voleu desenvolupar en el pla d'empresa mitjançant l'ús d'un mapa mental.


EXPOSICIÓ DONES TREBALLADORES


La setmana passada vaig anar a aquesta exposició de fotografies de Mercedes Candelas, acompanyada cadascuna d'elles pel text de María Ángeles Rodríguez, en la Casa de Cultura de Campello.


L'exposició va constar de diverses fotografies de dones treballadores, en distintes professions que ens poden trobar en el poble d'Elda, d'on és originaria la fotógrafa.

A continuació us pose les paraules textuals de María Ángeles Rodríguez el dia de la inauguració. 


L'exposició presenta un mosaic de dones en els seus treballs. L'objectiu de la càmera les mira i la paraula les suggereix més enllà d'aqueixa instantània.Les imatges parlen en les fotografies i en el text altres imatges vénen de les paraules.Fragments del que l'ésser d'aquestes dones porta en les seues mans, com una confluència entre la mirada que parla i la paraula que mira.Evocació, bellesa, poesia i dignitat flueixen en els ulls, en les mans i en el gest singular i propi de cadascuna. De tal manera que, potser, en algun fragment d'aquest mosaic plural, podríem reconéixer-nos les altres.


Ací us deixe una selecció de les fotografies que més em van cridar l'atenció (amb autorització de les autores).






ACTIVITAT INICIAL DEL MÒDUL EIE

 

Avui començarem amb la primera activitat del mòdul que em permetrà realitzar una avaluació inicial sobre conceptes importants entorn de l'empresa, l'activitat empresarial, l'emprenedor, etc., relacionats amb el mòdul "Empresa i Iniciativa Emprenedora" impartit en cicles formatius d'FP.


Però abans de començar a fer el qüestionari hi ha de distingir dos terminis pareguts: motiu i motivació. 
Un motiu és la causa, mentre que la motivació, són les ganes, la il·lusió o el desig profund d'emprendre alguna cosa.

Ara, respon a les següents qüestions:

1.- Què és una empresa?
2.- En la teua opinió, què significa emprendre?
3.- Quines qualitats deure tindre una persona emprenedora?
4.- Quins avantatges té el fet de crear la teua empresa, en lloc de treballar per a altres?
5.- Quins inconvenients crees que té emprendre el teu propi negoci?
6.- Dificultats amb les quals té pots trobar a l'hora de crear una empresa.

Bé, una vegada fet el qüestionari i partint de les respostes dels alumnes es pot iniciar una posada en comú per a fixar coneixements i resoldre dubtes, i a partir d'aquest moment iniciar l'explicació de la primera unitat didàctica.

divendres, 9 de març del 2018

EMPRENDRE EN CLAU FEMENINA



Aprofitant que ahir va ser el dia de la dona, analitzarem com està la situació de la dona en el món empresarial.



Serie: Franklin D. Roosevelt Library Public Domain Photographs, compiled 1882 - 1962 ( National Archives Identifier: 195301

Ens inspirem en Anna Eleanor Roosevelt, una de les dones més influents del segle XX: va ser escriptora, política, feminista, diplomàtica i professora que va trencar els motles per a construir un futur millor. 


Va participar en la formulació de la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides i al costat de Hansa Mehta va fer possible el primer article d'aquesta declaració: < tots els éssers humans naixen iguals i lliures en dignitat i drets>Va ser una feminista que va innovar en el present per a canviar la realitat del futur.



Lluny de la discriminació i la segmentació que ha patit la dóna per tants anys en el món laboral, estadístiques recents han demostrat que la realitat que enfronten és totalment diferent. Així, durant la crisi viscuda en l'últim temps són les dones els qui tenen la menor taxa de fracassos, casualitat? 


Si s'analitza la situació en perspectiva les característiques de les emprenedores modernes, l'escull més difícil amb el qual s'ha trobat la dona actual és la falta de finançament, qüestió que compensen amb responsabilitat, decisió i bones idees.

El món de l'empresariat no està vetat per a aquelles que creuen tenir una idea innovadora i se senten "inquietes" de posar-se a la feina, no obstant això, la falta de suport i la discriminació que pateixen en cercar formes de finançar les seues iniciatives generalment impedeix el que els seus somnis es materialitzen.


La falta d'eines avui no és una excusa per a deixar d'intentar crear una empresa, ja que existeixen innombrables recursos i tallers als quals poden accedir-se que cerquen aprofitar les ganes, il·lusió i motivació que caracteritzen a una emprenedora a aconseguir el que tant anhela... ser responsable d'un gran negoci. 

Basat en aquest article

dijous, 8 de març del 2018

QUÈ ÉS EIE


Què és Empresa i Iniciativa Emprenedora?


El vídeo següent és una eina didàctica que ens explicarà en què consisteix aquest mòdul professional i transversal, que treballarem en aquest curs,contemplat en el currículum de tots els nous títols de Formació Professional, tant de grau mitjà com a superior, establit en la Llei orgànica 2/2006 d'educació (LOE).

Empresa i iniciativa emprenedora” és un mòdul transversal que orienta l'alumne i l'ajuda a incorporar-se a la vida laboral activa fonamentalment per mitjà del desenvolupament del seu esperit emprenedor, la seua iniciativa i creativitat. 

L'estudi d'aquest mòdul ajudarà l'alumne a desenvolupar la seua iniciativa emprenedora amb la realització d'un projecte empresarial adaptat al perfil professional de cada cicle, i també l'ajudarà i l'orientarà en l'assumpció de responsabilitats i funcions en el seu treball per compte d'altre (el que es denomina "Intraemprenedor"). El coneixement del món empresarial i l'entorn econòmic possibilitarà a l'alumnat el desenvolupament de la seua creativitat i iniciativa dins de l'empresa, així com la creació del seu propi lloc de treball per mitjà de l'activitat emprenedora.














L'ECONOMIA DEL BÉ COMÚ

No sé si heu sentit parlar de l'economia del ben comú i les empreses que treballen amb aquesta filosofia. Alguns dels punts pels quals...